Kenali Berocca, Supplement Yang Jadi Viral Kerana Tun Mahathir

berocca-tun-mahathir

berocca-tun-mahathir

Tahukah anda, gambar Tun Dr Mahathir di meja makan di atas bukan lah gambar baru tetapi diambil sekitar 3 tahun lepas (sumber : Marina Mahathir). Gambar ini menjadi viral kerana dikatakan salah satu rahsia Tun M kekal sihat dan nampak bertenaga di usia 90+ ialah kerana mengamalkan pengambilan portion makanan yang sederhana seperti nasi hanya suku pinggan. Turut menjadi perhatian ialah bekas vitamin Berocca yang merupakan supplement untuk tenaga dan kesihatan.

Memandangkan saya sendiri adalah pengguna Berocca sejak 2015, ini beberapa perkara yang saya boleh kongsikan mengenai supplement vitamin ini; content, harga, rasa dan kelebihan/kekurangan.

Kenali Berocca, Supplement Yang Jadi Viral Kerana Tun Mahathir

berocca vitamin tun mahathir

Berocca adalah produk keluaran syarikat Pharmaceutical Bayer dan sangat popular di UK dan beberapa negara Europe lain. Bagi yang suka tonton drama Korea, pasti perasan banyak iklan atau product placement Berocca dalam banyak drama, variety shows popular di Korea.

Berocca – Beli di Shopee


Berocca – Beli di Lazada

Di Malaysia, Berocca ada dijual di Watsons, Guardian dan farmasi seperti kebanyakan vitamin lain pada harga┬ásekitar RM30 – RM60┬ásekotak (15 biji atau 30 biji tablet). Boleh kata harga Berocca agak reasonable dan penggunaan pula cukup 1 tablet untuk sehari. Kalau di negara lain, Berocca ada banyak flavor, tetapi di Malaysia setakat pengetahuan saya hanya flavor Orange dan Mango saja yang ada. Kalau anda biasa makan vitamin C effervescent (larut dalam air) seperti Flavettes, Redoxon, Kordels, rasa Berocca ni lebih kurang saja dan tidak masam sangat.

Kalau anda tak berapa gemar vitamin jenis effervescent, boleh dapatkan Berocca dalam bentuk tablet untuk ditelan seperti vitamin atau supplement lain.

berocca content

Apa kelebihan ambil Berocca berbanding vitamin lain?

Kegunaan utama Berocca ini adalah membekalkan tenaga (Vitamin B1, B2) meningkatkan mental alert (Panthothenic) serta peningkatakan ketahanan dan kesihatan tubuh (Vitamin C 500mg). Selain itu Berocca ada beberapa kandungan lain seperti Calcium, Magnesium dan Zinc.


Redoxon Vita Guard Malaysia

Kebanyakan vitamin effervescent di pasaran Malaysia adalah Vitamin C atau Vitamin C dan Zinc. Jadi, competitor bagi Berocca (Vitamin B complex, Vitamin C, Calcium, Magnesium, Folic Acid) tak banyak yang dalam bentuk larut dalam air.

Redoxon Vita Guard

Jika anda pengguna Redoxon, direct competitor bagi Berocca ini ialah Redoxon Vita Guard (Vitamin C + Vitamin B Complex).

Kalau diikutkan, Berocca bukanlah supplement vitamin terbaik dari segi kandungan tetapi ini beberapa faktor yang menyebabkan Berocca jadi popular, terutama di kalangan working adult:

  1. Convenient – 1 biji Berocca sehari dah cukup membekalkan tenaga dan boleh mengurangkan mengantuk
  2. Tak perlu ambil banyak jenis vitamin atau multivitamin – sebab dalam Berocca dan ada B Complex, Vitamin C dan beberapa lagi
  3. Flavor Orange lebih mudah diterima untuk diminum
  4. Harga berpatutan

Untuk student pula, boleh cuba Berocca untuk elak mengantuk dan membantu meningkatkan tumpuan ketika study atau buat kerja.

Kekurangan mengambil Berocca

Kalau anda berminat untuk consume Berocca selepas ini, jangan terkejut kalau urine jadi kuning. Ini kerana content Vitamin B Complex boleh menyebabkan urine jadi kuning dan kadang2 berbau.

Seperkara lagi, pengambilan B Complex juga boleh mengakibatkan selera makan meningkat dan cepat lapar untuk sesetengah orang. Selera makan ini ialah perkara yang subjektif – boleh jadi baik atau negatif.

Beli Berocca secara online

Berocca – Beli di Shopee


Berocca – Beli di Lazada

Boleh kongsikan artikel ini dengan rakan2 anda yang berminat untuk consume Berocca pula selepas ini ya.

Facebook Comments