Death Note 2017 (Netflix) Review – Adaptasi Yang Sangat Mengecewakan Bagi Peminat Manga Asal

death-note-netflix-2017

death-note-netflix-2017

Manga Death Note karya Obata Takeshi dan Ohba Tsugumi merupakan antara manga Jepun terbaik sepanjang zaman yang saya pernah baca. Part 1, before L death merupakan arc yang penuh permainan minda dan beberapa scene yang melekat dalam ingatan sampai ke hari ini. (keikaku doori!). Sebagai peminat siri Death Note, saya juga menonton beberapa filem Live-action, OVA dan spin-off, tak semuanya enjoyable, ok-ok sahaja tapi as a fan saya tengok juga anyway.

So fast forward ke tahun 2017, produksi US pula membuat adaptasi filem Death Note berdasarkan rekaan watak dan cerita asal untuk disiarkan dalam Netflix. Berdasarkan trailer awal, saya tak letak high hopes kerana sudah jadi kebiasaan francais atau cerita-cerita hebat yang rosak selepas diadaptasi ke Hollywood. Dan beberapa hari lepas, Death Note versi Netflix disiarkan dan saya segera menonton filem ini.

Continue reading →

Battleship Island Review – Filem Survival Tahanan Korea Yang Diperhambakan Tentera Jepun Era Perang Dunia Kedua

battleship-island-2017-review-malaysia

battleship-island-2017-review-malaysia

Ulasan filem The Battleship Island (2017) dari perspektif saya.

Train to Busan boleh dikatakan menjadi fenomena yang agak besar juga di Korea dan Malaysia pada tahun lepas, jika anda masih ingat. Kini, di Korea, filem The Battleship Island dilaporkan telah memecahkan rekod kutipan Box Office yang diungguli Train to Busan dan kini merupakan antara filem terhangat yang ditayangkan di pawagam seluruh Korea.

Secara ringkasan, saya suka filem ini tetapi memandangkan ini filem mengenai Sejarah dan Perang, penerimaan orang lain mungkin berbeza.

Continue reading →